Luisterboeken

De coronamaatregelen, de lockdown en de avondklok beperken mij nauwelijks. Natuurlijk mis ik concerten, festivals en uit eten gaan. Maar meer tijd voor jezelf en meer tijd thuis hebben ook veel gebracht. Zo wandel ik veel, ontdek ik (de omgeving van) mijn eigen stad met veel aandacht en lees ik me een slag in de rondte. En dat alle drie ook nog eens tegelijkertijd!

Het wandelen heb ik nodig om het einde van de werkdag te markeren. De beweging heb ik echt nodig na een dag schermstaren. Maar ook heb ik mijn dagelijkse wandeling van een uur nodig om mijn hoofd leeg te maken. Het werk is nooit af en thuis is de verleiding groot om nog even een mail af te maken na het eten. Een flinke break na het werken en voor het koken en eten, helpt me om dat te voorkomen.

Mijn dagelijkse frisse-neus-wandeling kent maar geringe variatie. Vanaf het begin heb ik een route langs het Spaarne gekozen. Het voordeel is dat je van brug tot brug moet, dus niet kan inkorten. Een ander voordeel is dat het over een brede kade en over een ruim opgezet bedrijventerrein voert. Anderhalve meter afstand houden lukt daardoor eigenlijk altijd. Het nadeel van die route is dat ik hem inmiddels wel een beetje ken. Zelfs met mijn blik merk ik niet zoveel nieuws meer op. In het donker moet ik zeggen dat ik het bedrijventerrein liever mijd (wegens het ontbreken van trottoirs en goede straatverlichting) en dan kriskras door woonwijken loop. Wie mij een beetje volgt ziet dat het me nog steeds lukt om dagelijks iets nieuws te plaatsen (zie vooral haiku, zeswoordenverhalen en gezichten zien). En het grootste gedeelte van de inspiratie tref ik tijdens deze wandeling aan.

En dat lezen dan? Ik heb het luisterboek ontdekt! Tijdens de eerste lockdown stelde de Online Bibliotheek heel sympathiek meerdere luisterboeken gratis beschikbaar. En dat smaakte naar meer, dus nu ben ik al een tijd lid. Tijdens mijn wandelingen kan ik nog steeds om me heen kijken, maar worden mijn hersenen van alle werkzaken of andere zorgen afgeleid door een mooi verhaal. En het voordeel van een goed boek: je wil weten hoe het verder gaat, dus het boek gaat ook aan tijdens het sporten, tijdens het koken en ik kijk bij thuiskomst alweer uit naar mijn wandeling van morgen. Een gemiddeld boek is zo’n 12 uur luisterplezier, dus daar ben je in zo’n anderhalve week doorheen. En het maakt het ook eenvoudiger om de wat serieuzere of pittiger boeken eindelijk eens te ‘lezen’ – want eind van de middag is er nog voldoende concentratie. Zo heb ik me na jaren naar de brede rug van ‘De eeuw van mijn vader‘ van Geert Mak te hebben aangekeken, me met dat boek de straat op gewaagd. En dat boek wordt voorgelezen door de heerlijke vertelstem van Job Cohen. Het is ook heel fijn als auteurs hun eigen boeken voorlezen, zoals Adriaan van Dis en Paulien Cornelisse. Genieten!

En dan is er natuurlijk altijd die stapel nog-te-lezen papieren boeken. Die ook regelmatig wordt aangevuld met een boek uit de minibieb waar ik beheerder van ben. Omdat de online bibliotheek ook een ruime keuze aan e-books heeft, heb ik mijzelf rond kerst ook nog een e-reader cadeau gedaan. Dus inmiddels ben ik zo’n lezer waarvan ik nooit gedacht had dat ik dat kon zijn: ik lees drie boeken tegelijkertijd. Eén boek luister ik terwijl ik in beweging ben, één boek lees ik ouderwets in boekvorm en één boek lees ik digitaal. Zolang het drie totaal verschillende verhalen zijn, gaat dat verrassend goed!

Ik ben niet zo van de goede voornemens, maar het vele lezen wil ik niet zomaar weer kwijtraken! Dus ik ben ook volop op zoek naar tips. Op de site van de online bibliotheek, maar ook van de lezerssite (inmiddels onder de vlag van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) Hebban. Ik heb mijn doel op 50 boeken gezet om in 2021 te lezen. Inmiddels heb ik er vier uit en ben ik in twee boeken ver gevorderd, dus dat lijkt haalbaar. Mijn wil-ik-lezen-lijst is inmiddels al wel langer dan 50 boeken, dus ik moet al gaan prioriteren… Heb jij leestips?

p.s. wegens wat ongewenste automatische reacties heb ik het reactieveld iets meer afgeschermd. Dat wil zeggen: als je reageert moet ik je reactie eerst vrijgeven. Dat doe ik natuurlijk ongecensureerd als jij het bent!

4 reacties

 1. Hoi Maaike,
  Ik kwam je net virtueel tegen op Hebban en ben meteen op je site gaan neuzen. Erg leuk! Weet je dat je op Hebban een link naar je site kunt plaatsen? En ook naar je IG-account?
  Tha’s all 🙂 je hoeft niet te reageren hoor 😉

  Groetjes Gea aka boekendoorgeefluik

  • Maaike

   26 januari 2021 at 09:46

   Hoi Gea,
   We ‘zien’ elkaar op instagram, leuk dat je mijn site hebt ontdekt! En je bericht is veel te leuk om niet op te reageren 😉
   Op Hebban ben ik nog nieuw en nog volop de functionaliteiten en mogelijkheden aan het ontdekken. Vooralsnog maak ik onderscheid tussen ik als lezer en ik als maker (op mijn site zijn de meeste posts en blogs niet gerelateerd aan lezen of boeken). Maar wie weet laat ik dat al snel los!
   Groet! Maaike

 2. hoi Maaike,
  Als ook engelstalige audioboeken op je lijst zouden kunnen is de lijst op audible.co.uk een aanrader.
  Ik heb nog te veel audioboeken daarvan liggen die echt een keer moeten worden gelezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 opmerkdingen

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑