Onze anderhalve-meter-samenleving is gelukkig geen complete lockdown. We mogen nog naar buiten. Ook als dat is om een frisse neus te halen. Thuiswerken en veel thuis zijn, gaat me onverwacht goed af. Wel mis ik de overgang van werk naar vrije tijd – normaal gebruik ik mijn reis(tijd) om mijn hoofd leeg te maken.

Nu loop ik elke dag minstens een uur. Een standaardrondje met kleine variaties. Langs het Spaarne – waar de kade breed genoeg is om 1,5 m afstand te houden van andere wandelaars en van fietsers. En vooral kriskras door een oergezellig bedrijventerrein. Alles om maar lekker door te kunnen lopen en zo min mogelijk mensen in mijn persoonlijke ruimte te hoeven gedogen.

Saai? Nee hoor, ik wandel namelijk niet alleen. Ik heb het luisterboek ontdekt. Dat is eigenlijk uit nood geboren. Ik was halverwege het boek “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman, toen mijn ouders vlak voor de coronacrisis langskwamen. Mijn moeder wilde het boek graag lenen – want ze moest het lezen voor de leesclub. Haar leesclub heeft zo’n hoog tempo, ik zou het boek snel weer terug hebben. Maar dat boek is nog niet behandeld in de leesclub en ook nog niet bij mij terug. Gelukkig heeft Rutger Bregman het hele boek voorgelezen en is dat gratis te beluisteren op Spotify.

En naast luisteren kan ik ook vrij om me heen kijken. Het wandeltempo is erg geschikt om dingen op te merken. En ook op plekken waar ik al dertig keer langs ben gekomen, zie ik nieuwe dingen. Dagelijkse kleine verbazingen, verwonderingen, opmerkdingen.
Op mijn instagram pagina plaats ik (bijna) dagelijks de vangst van de dag.

Zo is mijn collectie gezichten (lees ook mijn blog ‘Allemaal beestjes’) toegenomen met onder meer deze pareltjes:

Soms zijn er toevalligheden, momentopnamen, iets waar je oog op valt. Zoals deze foto’s laten zien:

En elke dag denk ik: Haarlem, wat ben je mooi!

En ja, “De meeste mensen deugen” heb ik natuurlijk allang uitgeluisterd. Gelukkig heeft de Luisterbieb vanwege de coronacrisis een selectie aan boeken gratis beschikbaar gesteld. Inmiddels luister ik boek drie.

Fijn bewegen, een frisse neus, leuke opmerkdingen én ik kom (naast het lezen van boeken ook) toe aan het luisteren van boeken. Wat is jouw corona-cadeautje?