De aankondiging van de ‘social distancing‘ – het 1,5 meter afstand houden door minister president Mark Rutte, inspireerde Serge en mij tot het schrijven van deze limerick. Want hoe sympathiek we Rutte – juist door zijn integere optredens – vinden, hoe ongrijpbaar hij als persoon is. Onze limerick is opgenomen op de site van de Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja: Coronagedicht.

Het is een diverse verzameling gedichten van amateurs. Van luchtig tot zwaar, van simpel tot literair, kort en lang, verdrietig en vrolijk, duidend en afleidend, .. Ga zelf grasduinen. Ik vind het heel erg leuk om daartussen te staan!

Iemand die ik nog in dat overzicht mis, is De man met de pen. Hij schrijft Ollekebollekes (een dichtvorm bedacht door Drs. P) over actualiteiten, waaronder al meerdere over Corona. Deze ollekebolleke over afstand houden vind ik echt fantastisch!

Naast het woorden geven aan de situatie, levert de Coronacrisis ook een heleboel nieuwe woorden op. Zo spreken we van een “anderhalve-meter-samenleving”. We zijn inmiddels gewend aan het iets harder praten en het afstand houden. Eerlijk gezegd vind ik het wel fijn dat mensen uit mijn persoonlijke ruimte blijven. Toch gaat het niet overal vanzelf.
Gemeente Haarlem kwam met een sympathiek initiatief en krijtte cirkels op allerlei plekken in de stad. Met een diameter van anderhalve meter. En mét een middenstip. In de eerste berichten stond ook dat je op de middenstip moest staan, om te ervaren hoe ver 1,5 meter was…. Blijkbaar voelt 75 cm al als een enorme afstand…

Op social media werden al snel wijzigingen voorgesteld: (1) geen middenstip meer opspuiten; (2) een tweede cirkel met middenstip toevoegen – gezellig samen op de middenstippen staan op toch veilige afstand; (3) de diameter van de cirkel twee keer zo groot maken. De gemeente Haarlem blijkt flexibel en daadkrachtig en de nieuwe cirkels hebben geen middenstip meer!

Ik haal mijn dagelijkse frisse neus door een uur te gaan wandelen. Ik doe dat expres zoveel mogelijk over bedrijventerreinen en op brede trottoirs, zodat je weinig mensen tegenkomt en voldoende uitwijkmogelijkheid hebt. Toch zijn er altijd mensen die te dichtbij komen. Vaak fietsers. Vaak mensen uit de risico-categorie…. Zoals cabaretier Kasper van der Laan (ja, die van het wc-papier besparen) opmerkte: er lijken meer mensen te zijn die denken “anderen moeten 1,5 meter afstand van mij houden” dan mensen die denken dat ze zelf anderhalve meter afstand van anderen kunnen nemen.

En als je het niet voor mij wil doen, doe het dan voor jezelf.
Afstand nemen
Afstand houden
Afstand bewaren
De taal is heel egoïstisch, maar het is effect heel sociaal!

De anderhalve meter is niet zomaar bedacht. Karel Knip legde het in de rubriek “Alledaagse wetenschap” in de NRC van 3 april uit: De fysica achter de kans op een infectie in relatie tot de druppelgrootte en de minimale afstand… daar missen nog wel wat bewijzen. Maar “Spacing out” is aantoonbaar effectief gebleken in het verleden.

Dus: hou alsjeblieft 1,5 meter afstand. Tot mij. Tot anderen. Ik doe het ook!