Een paar weken terug schreef ik een blog over de impro-limerick, een limerick die gemaakt wordt op basis van een beginzin. Serge en ik gaven de ander een aanzet of we kregen van jullie een personage en plaatsnaam. Dit heeft al enkele mooie limericks opgeleverd zie de pagina limericks onder het kopje “in opdracht van jullie”.

Ook de actualiteit kan input vormen. De limerick wordt daarmee een kleine beschouwing op het nieuws. Afgelopen weken was er input genoeg!
Ook hier proberen Serge en ik samen tot één limerick te komen, waarbij de balans snelheid – kwaliteit – metrum de ene keer beter uitvalt dan de andere keer. Hieronder de oogst van de afgelopen weken.

Stormen
Deze winter is meer een soort herfst. Zo’n opeenvolging van fikse stormen met veel neerslag, kenden we nog niet in Nederland. Dat het ons allemaal is opgevallen, is niet alleen door de schade, maar ook doordat er sinds dit jaar namen worden gegeven aan de stormen. Onder een voorgaand blog schreef ik al over de uitspraak van Ciara (in het kader onderaan). Stormen Ciara en Dennis hebben flink huisgehouden – en wat denk jij; kunnen we over 9 maanden een piek of een dip in het aantal baby’s met deze voornamen verwachten? Ik begrijp in ieder geval wel waarom oud-presentator Dennis Storm inmiddels niet meer in Nederland woont!

Kantoortuinen
Dat kantoortuinen een waanzinnig slecht bedacht concept zijn, is inmiddels algemeen bekend. Mijn praktijkervaring bewaar ik voor een ander blog. In het nieuws kwamen ziekteverzuimcijfers die hoog zijn bij het werken met veel mensen in één open ruimte.

Noordvoort
Drie weken terug had nog niemand van Noordvoort gehoord. Maar zeker na dit item in de uitzending van Zondag met Lubach weet iedereen dat dit gaat om het stuk strand (en natuurgebied) tussen Noordwijk en Zandvoort. Het stuk strand vormt de kortste lijn tussen de slaapplek van de formule 1 rijders en crew (namelijk Noordwijk) en het circuit van Zandvoort. Inmiddels hebben beide gemeenten ingestemd met het toelaten van wagens op het strand. Ben je het er niet mee eens? Teken dan de petitie!
Een soapserie met een prins-met-een-grote-bril, rijke racers, een circuit in een mooi duingebied, en een slepende discussie tussen gemeenten en provincie over de ontsluiting van dit gebied… eigenlijk is daar geen beschouwing meer voor nodig. Maar toch:

Messen
De afgelopen weken zijn er verschillende incidenten geweest waarbij jongeren elkaar met messen hebben gestoken. Onder jongeren is het ‘vrij normaal’ om messen bij je te dragen, bleek uit uitzendingen van Danny op straat en de invorderingsactie op een middelbare school. Triest vind ik het, maar ook intrigerend dat een mes meenemen net zo normaal klinkt als flippo’s, knikkers, voetbalplaatjes, spinners of tamagotchi’s op zak hebben.

Ongeslagen
Van messen naar kickboksen. Een sport waar ik weinig van begrijp. In een bericht over het wereldkampioenschap in Eindhoven, stond de zin “de kans dat Boutasaa de wereldtitel terug naar Amsterdam neemt is groot: in zijn kickbokscarrière is hij in 77 partijen nog ongeslagen”. Ik geloof er niets van!

Menstruatiearmoede
Eén van de meest interessante woorden van het afgelopen jaar is menstruatiearmoede. En nee, dat is geen synoniem voor bloedarmoede, maar het is het niet kunnen betalen van menstruatieproducten. En dat is niet alleen iets voor ‘meisjes in Afrika’ – zo legde PLAN uit in een reclamefilmpje waar de nodige ophef over is ontstaan jaren geleden al uit. In Nederland zijn er inmiddels inzamelingsacties voor verstrekking door voedselbanken. In Schotland was maandverband al gratis voor scholieren, maar het Schotse parlement heeft besloten om voor alle vrouwen menstruatieproducten gratis beschikbaar te maken. Een fantastisch initiatief. Seksistisch, dat wel! 😉

Mondkapjes
Toen Corona nog een Aziatisch probleem was, ging hier het gesprek vooral over mondkapjes. Over nut en noodzaak. Over materiaal. Over tekorten.

Corona
In de Scrypto (de cryptogram van de NRC) van 15/16 februari was een omschrijving: “Die wijk is voor 90% Italiaans”. Het antwoord: Lombardijen. Een vooruitziende blik? Het Coronavirus zette voet aan de grond in Europa in Lombardije. Inmiddels is er ook een tiental Nederlandse besmettingen bekend. Over de naam is veel te doen door het gebruik van Corona ontstaat er imagoschade. Zo zijn er mensen met de voornaam Corona en is het een biermerk. De eerste zieke in Nederland was een carnavalsvierder. Genoeg mooie linkjes voor een limerick. Maar er kwam een nóg maffere aanleiding voorbij:
Ik kreeg een melding van Paradiso: morgen start de kaartverkoop voor een show van de Ierse band The Coronas. Ik zou een naamswijziging overwegen…

Tsja, en dan is er nog heel veel wat we wel gezien hebben, maar (nog) niets mee hebben gedaan. Zo waren er NOS-teletekst koppen “Optochten afgeblazen om harde wind”, “Toename in China neemt opnieuw af” en “Man vierde in 2 plaatsen carnaval”. Zo is er het woord thuisisolatie (en dat gaat niet over spouwmuren). Zo ontstond er een rel over de woordgrap dat het geen toeval was dat ‘coronavirus’ een anagram is van ‘carnivorous’. En toen kwam er vanochtend eentje voorbij die we niet konden laten liggen…. “Japanner stal 5800 fietszadels, tegen stress en als hobby“.

Kortom: inspiratie ligt op de deurmat, op straat en op je telefoon. De tiplijn staat open!

De pagina Limericks is vernieuwd!
Er zijn nu drie categorieën: Actualiteit (waar bovenstaande limericks een plek hebben gekregen), In opdracht van jullie (waar we op basis van jullie input een miniverhaaltje hebben gemaakt) en Selectie (een selectie van de mooiste impro-limericks die Serge en ik via Whatsapp hebben verzonnen).